(Re)productie
Het eindresultaat in het oog houden
De tegenpool van reflectie is (re)productie. De nadruk ligt hier niet op actief in kaart brengen van ontwikkelingen en omstandigheden, zodat het mogelijk is om bij te sturen. De nadruk ligt eerder op het zo stevig mogelijk vasthouden aan de bepaalde strategie, het bepaalde pad, zodat het eindresultaat ook gerealiseerd kan worden zoals oorspronkelijk bedoeld was. De aandacht gaat er dus niet naar uit wat er allemaal nog meer gebeurd en hoe dat het plan kan beïnvloeden, de energie zit juist op het plan zelf en hoe dat te realiseren.
Belangrijke vaardigheden
- Structureren
- Plannen
- Reduceren en deduceren
Pragmatische variant
- In de pragmatische variant is dit een manier van denken waarbij er na het uitdenken van een vraagstuk een punt lijkt te staan. Er is goed over nagedacht en nu gaan we het simpelweg realiseren
Talent
- Mensen met een stevige mate van (re)productie zijn sterk gericht op het realiseren van het afgesproken resultaat en zetten dus ook vooral in op planning, doorgang, wegwerken van hindernissen, oplossen van vraagstukken op een manier die de voortgang ondersteunt. Omzwervingen en brede reflecties worden ervaren als tijdsverlies en soms zelfs ervaren als hinderlijk. Het draait om focus op het resultaat, stappen zetten, voortgang bewaken, implulsen geven, alles om in beweging te blijven en het gewenste resultaat te realiseren. Omgevingsinvloeden worden wel opgemerkt, maar vooral buiten gehouden om geen vertragingen te veroorzaken. Getting things done!
- Voordeel: pragmatisme, resultaatgerichtheid
- Nadeel: beperkte flexibiliteit, moeite met vernieuwing.
Doorschieters
- Een te veel aan (re)productie wijst meestal op een ‘starters’-profiel, professionals die het interessant vinden om een vraagstuk op te pakken, nieuwe denkrichtingen te vinden en op te starten, maar vervolgens de realisatie en het ‘afmaken’ graag aan een ander overlaten.
Emotie
- De denkvaardigheid (re)productie kenmerkt zich door een zekere mate van ongeduld. Doen! Aanpakken! Dat is de onderliggende energie.
- (Re)productie wordt weleens geassocieerd met ‘onwil’ om te reflecteren, maar dient eigenlijk gezien te worden als een waarde in zichzelf.
Relatie met handelen
- Mensen met een sterke (re)productie zijn erop gebrand doelen en plannen ook daadwerkelijk te realiseren. Het is een vorm van denken die veel voorkomt en heel productief kan zijn in bijvoorbeeld de projectenwereld en de bouw. Ontstaan er hindernissen dan is de eerste gedachte wat de mogelijkheden zijn om toch te realiseren wat er is bedacht. Gesprekken over alternatieven of bijsturing worden vaak met enige weerstand aangegaan.
- Veel (re)productie kan leiden tot drammerigheid of starheid, wederom afhankelijk van het totale profiel, maar ook van de aard van de persoon. Veel (re)productie kan namelijk even gemakkelijk leiden tot een laissez-faire, omdat er aan deze ‘afronding’ geen waarde meer wordt gehecht.